Pieczywo jako podstawowy składnik śniadania

26-04-2019

Chleb dla wielu osób jest podstawowym składnikiem śniadania (pierwszego lub drugiego). Osoby, które zaczynają swoją przygodę ze zdrowym stylem życia, często rezygnują z pieczywa jako produktu tuczącego i mało odżywczego. Czy zawsze jest to słuszne?

Pieczywo jest produktem bogatym w węglowodany, ważne jest jednak aby pamiętać, że nie wszystkie węglowodany są złe. Złożone węglowodany obecne w pieczywie, dostarczane w  rozsądnych ilościach, zapewniają energię potrzebną do funkcjonowania organizmu. Sporą pułapką na osoby pragnące zrzucić kilka kilogramów przed latem są chrupkie pieczywa. Kromka pieczywa chrupkiego jest oczywiście mniej kaloryczna niż kromka tradycyjnego chleba, np. razowego. Jest to jednak bardzo złudne ograniczenie kalorii, ponieważ po chrupkim pieczywie bardzo szybko pojawia się uczucie głodu i odruchowo sięgamy po następną kromkę  i kolejną.  Po chwili orientujemy się, że skończyliśmy całe opakowanie i zjedliśmy o wiele więcej kalorii, niż planowaliśmy. Dodatkowo pieczywo chrupkie jest produktem wysoko przetworzonym. O wiele lepszym pomysłem jest zjedzenie jednej, dwóch kromek chleba razowego, który nie tylko dostarczy zdrowego paliwa dla ciała, ale też zapewni długotrwałe uczucie sytości.

Zastanawiając się nad wyborem chleba, często jako po produkt "zdrowszy" sięgamy po pieczywo w ciemniejszym kolorze. Jest to jednocześnie prawda i fałsz. Zdrowe pieczywo razowe ma ciemniejszy kolor niż mniej odżywczy jasny chleb. Jednak nie każde ciemne pieczywo jest zdrowe. Częstą praktyką jest dodawanie karmelu do jasnego pieczywa. Jest to niekorzystne nie tylko dlatego, że dostarczamy mniej wartościowy produkt do naszego organizmu, karmel to dodatkowe puste kalorie, których zawsze powinno się unikać. Prawdziwy razowy chleb można rozpoznać po kolorze i ciężarze. Pieczywo naturalne ma szaro-brązowy kolor i jest cięższe niż jego sztuczny odpowiednik.

Nie da się ukryć, że ciemne pieczywo jest bardziej zdrowe niż jasne, jednak czy jest dobre zawsze i dla wszystkich? Razowe pieczywo na zakwasie zawiera więcej błonnika, który pomimo że jest dla człowieka nieprzyswajalny, spełnia ważne funkcje, takie jak: regulacja pracy przewodu pokarmowego, czy zapobieganie namnażaniu się bakterii chorobotwórczych w jelicie grubym. Jak w każdym innym produkcie nadmiar tego składnika w diecie może mieć negatywne skutki, np. zmniejszenie przyswajalności składników mineralnych i witamin. Dodatkowo, chleb razowy na zakwasie jest ciężej strawny, dlatego nie jest polecany małym dzieciom, osobom z wrzodami żołądka oraz osłabionym po chorobach i infekcjach.

Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie dla zdrowej osoby udział poszczególnych rodzajów pieczywa w dziennej diecie powinien wyglądać następująco:

  • 15%       ciemne (razowe) pieczywo pszenne lub żytnie
  • 10%       jasne pieczywo pszenne
  • 65%       mieszane pieczywo żytnio-pszenne lub jasne pieczywo żytnie

Wymienione w zestawieniu rodzaje pieczywa, czyli pszenne, żytnie i mieszane to najpopularniejsze rodzaje pieczywa dostępne w sklepach. Za najzdrowsze z tak podzielonych grup uchodzi pieczywo żytnie, jednak najczęściej spotykanym rodzajem chleba w piekarniach jest chleb mieszany pszenno-żytni. Warto jednak rozejrzeć się za piekarnią, w której można znaleźć jasny chleb żytni. Jak wynika z zestawienia, powinien on  wymiennie z pieczywem mieszanym stanowić największy procentowy udział w codziennej diecie. Kromka jasnego pieczywa żytniego syci o wiele bardziej niż chleba mieszanego pszenno-żytniego, jest to szczególnie istotne dla osób,  które chcą ograniczyć ilość spożywanych kalorii.

Na koniec jeszcze kilka słów o chlebach z nasionami. Nasiona słonecznika, dyni itp. dodawane do pieczywa wzbogacają nie tylko jego smak. Są też źródłem składników mineralnych, witamin i kwasów tłuszczowych. Kupując pieczywo, trzeba uważnie przyjrzeć się, czy ziarna stanowią część mieszanki, z której jest wypiekane, czy też są tylko posypką, która ładnie wygląda, ale nie dostarczy nam wystarczającej ilości wymienionych składników.

Nie wiemy, czy przekonaliśmy Was, że pieczywo może stanowić urozmaicenie Waszej codziennej diety i nie musi zostać wyeliminowane z jadłospisu osoby aktywnej. Jeśli tak, to mamy nadzieję, że przekazaliśmy też trochę informacji na temat tego, jak szukać właściwego rodzaju. Smacznego!